4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τι νέα;

MX-5 Roadster Coupe
FORD FOCUS CC
KIA ED

ΑΤΑΚΑ

«Σπουδαίοι οργανισμοί και σπουδαίοι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν πολύ σημαντικά πράγματα. Eμείς είμαστε έτοιμοι να τα καταφέρουμε.»

SERGIO MARCHIONE, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ FIAT AUTO

LAND ROVER FREELANDER

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ!

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 10 χρόνια του, το Freelander αποκτά τον αντικαταστάτη του. H Land Rover, «συναισθηματικά» σκεπτόμενη, επέλεξε το Βρετανικό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου για να παρουσιάσει το νέο της μικρό.
Ο σχεδιασμός του νέου Freelander «πατά» σε ένα μίγμα παλιών και νέων στοιχείων. Βασικές γραμμές της πρώτης γενιάς συνδυάζονται με τα νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που εισήγαγαν το Discovery 3 και το Range Rover Sport, ενώ από το τελευταίο είναι έντονα επηρεασμένο και το εσωτερικό. Σημαντικά αναβαθμισμένη ποιότητα, μεγαλύτερες διαστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων είναι, από εκεί και πέρα, τα νέα στοιχεία του Freelander 2. Αυτά τα χαρακτηριστικά και, φυσικά, η γκάμα των κινητήρων, που περιλαμβάνει, προς το παρόν, έναν 6κύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα 3,2 λίτρων (233 ίπποι) κι έναν υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα 2,2 λίτρων (160 ίπποι), δηλώνουν σαφώς την πρόθεση των ¶γγλων να το εφοδιάσουν με τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου, εκτός από αυξημένες off road ικανότητες, να έχει και τη δυνατότητα να αναρριχηθεί και σε επίπεδο κατηγορίας.

BABY ROVER
Oυκ ολίγες φορές έχει ακουστεί ότι η Land Rover ετοιμάζει ένα μοντέλο που θα βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από το Freelander. Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, όμως, όπως και να ’χει, το γεγονός ότι στη Γενεύη παρουσιάστηκε το πρωτότυπο Land_e, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Freelander, αφήνει ελπίδες για το μέλλον.

Ο διευθυντής σχεδιασμού της Land Rover, Γκέοφ Γιούπεξ, μας μιλά για το νέο Freelander.

Ποια είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία του Freelander 2;
Τρεις ήταν η βασικές αρχές που ακολουθήσαμε. Η πρώτη ήταν το αυτοκίνητο να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Land Rover. Η δεύτερη να ταιριάζει στην υπόλοιπη γκάμα της εταιρείας και η τρίτη να έχει τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα.

Από σχεδιαστική άποψη, ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με την πρώτη γενιά;
Κατά τη γνώμη μου, το νέο Freelander είναι πιο ώριμο. Αν θα μπορούσα να το παραλληλίσω με έναν άνθρωπο, θα έλεγα ότι η πρώτη γενιά μοιάζει με ένα γλυκό παιδί, ενώ η δεύτερη με έναν κομψό ενήλικο.

Κατά πόσο η ιστορία της φίρμας επηρεάζει το σχεδιασμό;
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο. Τα Land Rover πρέπει να είναι τα καλύτερα εκτός δρόμου οχήματα και αυτό πρέπει να τονίζεται και μέσω του σχεδιασμού. Έτσι, οι μικροί πρόβολοι, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, η εξαιρετική ορατότητα, ακόμα και η θέση οδήγησης είναι στοιχεία που σχεδόν έχουν καθοριστεί πριν ακόμα την εξέλιξη του μοντέλου.

Το νέο Freelander είναι μεγαλύτερο όσον αφορά τόσο τους κινητήρες όσο και τις συνολικές διαστάσεις του. Ποιος, λοιπόν, είναι πλέον ο ανταγωνισμός του;
Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε πελάτες όχι μόνο από την κατηγορία των SUV αλλά και από εκείνη των μεγάλων σπορ σεντάν. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα SUV, θεωρούμε ότι θα ανταγωνιστεί μοντέλα σαν την BMW X3 αλλά και αυτοκίνητα που θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον, όπως τα συμπαγή SUV από τη Mercedes και τη Volkswagen.

EΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Bye-bye, TFSi
Υπάρχουν αυτοκίνητα που τα ερωτεύεσαι απ’ την πρώτη γκαζιά και άλλα που τα αγαπάς όσο τα οδηγείς. To Leon TFSi βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Όχι ότι το αγαπήσαμε ή το ερωτευτήκαμε περισσότερο απ’ όσο του άξιζε, απλώς μας κέρδισε από την περιστασιακή, αλλά μακρά, συμβίωσή μας. Γιατί έκανε τα πάντα καλά, γρήγορα και άνετα. Ήταν, με λίγα λόγια, «αριστείο»· όχι του απόλυτου, αλλά του χρηστικού GTi.
Με την αντικατάστασή του από το πολυαναμενόμενο FR των 200 ίππων, οι καθημερινές μας μετακινήσεις από και προς το σπίτι έγιναν αρκετά πιο ζωηρές και όχι επί της ουσίας ταχύτερες -προς Θεού, για 15 άλογα μιλάμε, όχι για 150-, αλλά και αρκετά πιο άβολες, τουλάχιστον για τις αθηναϊκές συνθήκες. Γιατί η νέα ανάρτηση είναι αισθητά πιο σκληρή. Και μια τέτοια μικρή παρέμβαση τελικά αρκεί για να διαφοροποιήσει τελείως δύο -τουλάχιστον, φαινομενικά- όμοια αυτοκίνητα. Το Leon δεν απέκτησε, λοιπόν, μόνο 15 επιπλέον ίππους, αλλά και πιο ειδικό χαρακτήρα: έγινε GTi. Εν πλήρη, μάλιστα, γνώση των ανθρώπων της Seat.
Προσωπικά, όμως, την ανάρτηση του «185» τη θεωρούσα ως τη χρυσή τομή μεταξύ καθημερινότητας και σπορτίφ ξεσπασμάτων. Εντάξει, ρε γκρινιάρη, υπάρχει και το 150άρι, με τον ίδιο κινητήρα, σε ατμοσφαιρική έκδοση. Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, καμία σχέση, γιατί δεν έχει αυτόν τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του εκλιπόντος από την γκάμα της Seat μοντέλου. Αλήθεια σας λέω, θα μου λείψει το απλό TFSi..._ N. K.

ADCOCK

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ASTON

Oι «24 Ώρες» του Λε Mαν είναι ένας μοναδικός αγώνας που κάθε φίλος του αυτοκινήτου οφείλει να παρακολουθήσει από κοντά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Eφέτος ήταν ξεχωριστός, όχι μόνο γιατί η Audi με το R10 κατάφερε να νικήσει για πρώτη φορά σε αυτόν με έναν κινητήρα ντίζελ, αλλά και λόγω της επίσημης επιστροφής της Aston Martin, 47 χρόνια μετά την τελευταία της νίκη εκεί.
Τα βρετανικά αυτοκίνητα δε συμμετείχαν στην κατηγορία των πρωτοτύπων, αφού το αφεντικό της φίρμας, Δρ Ούλριχ Μπεζ, δεν πιστεύει πως μια τέτοια κίνηση φέρνει οφέλη στον τομέα του μάρκετινγκ. Θυμάμαι, μερικά χρόνια πριν, όταν η Bentley κέρδισε τον αγώνα, που τoν είχα ρωτήσει αν η Aston θα ακολουθούσε το ίδιο παράδειγμα. Μου απάντησε αρνητικά, λέγοντας: «Oποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο και να βάλει πάνω το σήμα του. Αν, τελικά, πάρουμε μέρος, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μοντέλο παραγωγής».
Φέτος, στην κατηγορία GT1 συμμετείχαν, εκτός από την Aston Martin, μια σειρά από Ferrari F550, Corvette C6, Saleen, καθώς και μια Lamborghini Murcielago.
Ο αγώνας ξεκίνησε καλά για τις DBR9 και συνεχίστηκε έτσι μέχρι τη μέση του καλύτερου μέρους του αγώνα, του νυχτερινού. Αν κάποιος πάει στο Μαν και δε δει μέρος από το νυχτερινό κομμάτι, είναι προφανές πως δεν ξέρει τι του γίνεται, κάτι που ισχύει για μερικούς καλεσμένους της εταιρείας, ένας εκ των οποίων με ρώτησε (!): «Aν ξεκίνησε ο 24ωρος αγώνας στις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου, τι ώρα θα τελειώσει;»
Παρά μια σειρά ατυχιών που χτύπησαν την ομάδα από τις δύο το πρωί μέχρι και το τέλος του αγώνα, η Aston με το νούμερο 007 κατέκτησε τη 2η θέση, αν και θα μπορούσε να είχε βρεθεί στην κορυφή του βάθρου. Η μοίρα φέρθηκε σκληρά, όμως έτσι δεν είναι οι αγώνες;_ I. A.

BRITISH INTERNATIONAL MOTOR SHOW

AΠO THN AΓΓΛIA ME AΓAΠH

KEIMENO: ΣTPATHΣ ΣKΛABAKHΣ, IAKΩBOΣ KPOMMYΔAΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: Σ.Σ., APXEIO 4Τ

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα «δεξιοτίμονα» εκθέματα, οι εγχώριοι κατασκευαστές και τα βιοκαύσιμα ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο καθ’ όλα αξιόλογο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λονδίνου.

Από το 1978 το βρετανικό Σαλόνι Αυτοκινήτου διοργανωνόταν στο Μπέρμιγχαμ. Τριάντα χρόνια αργότερα και με σκοπό την αναβάθμισή της, η εκδήλωση επέστρεψε στην πόλη απ’ όπου ουσιαστικά ξεκίνησε, το 1903. Από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου το Λονδίνο αποτέλεσε το ευρωπαϊκό κέντρο όπου παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις της αυτοκίνησης. Αναμενόμενα, οι ντόπιοι κατασκευαστές πολιόρκησαν το κοινό με σημαντικές «δεξιοτίμονες» παρουσιάσεις, όπως αυτές των Opel Corsa (Vauxhall για τους ¶γγλους), Land Rover Freelander 2 και Jaguar XKR. Φυσικά, οι υπόλοιποι δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα, αφού βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας στα μέσα του καλοκαιριού.

MAZDA MX-5 ROADSTER COUPE

THE WIND OF CHANGE

Το δημοφιλέστερο ρόουντστερ όλων των εποχών αποκτά, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μια έκδοση με αναδιπλούμενη μεταλλική οροφή. Η εταιρεία, με δεδομένο το γεγονός ότι η κατηγορία των κάμπριο-κουπέ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με τη βοήθεια ενός ηλεκτροϋδραυλικού μηχανισμού συνδύασε τα πλεονεκτήματα ενός κουπέ κι ενός κάμπριο, καταφέρνοντας, παράλληλα, να διατηρήσει τις αρμονικές αναλογίες του MX-5.

FORD FOCUS CC

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ

Η οικογένεια του νέου Focus συμπληρώνεται με την παρουσίαση της κάμπριο-κουπέ έκδοσης. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τον Πινινφαρίνα, το νέο μοντέλο χρειάζεται μόλις 29 δλ. για να μετατραπεί από κουπέ σε κάμπριο και να κρυφτούν τα δύο τμήματα της μεταλλικής οροφής του. Διαθέσιμοι για την κίνηση του μοντέλου θα είναι δύο βενζινοκινητήρες, 1,6 και 2,0 λίτρων, με απόδοση 100 και 145 ίππους, αντίστοιχα.

JAGUAR XKR & XKR Cabrio

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ «ΙΑΓΟΥΑΡΟΣ»

Η κορυφαία έκδοση της νέας ΧΚ είναι γεγονός. Οι διακριτικές αισθητικές παρεμβάσεις και το γράμμα «R» κάνουν τη διαφορά από τα άλλα μέλη της... αγέλης, όμως η ουσία βρίσκεται κάτω από το καπό. Οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα υπερτροφοδοτούμενο V8 σύνολο χωρητικότητας 4,2 λίτρων, με απόδοση 420 ίππους, που επιταχύνει την XKR από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,9 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

HONDA CIVIC TYPE-R

ΚΑΜΙΚΑΖΙ

Η συνταγή, απλή: η Honda βασίστηκε στο «διαστημικό» Civic, αναβάθμισε τα μηχανικά μέρη, πρόσθεσε μια σειρά αεροδυναμικών βοηθημάτων, καθώς και το 2λιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο των 200 ίππων, και δημιούργησε το πολυαναμενόμενο νέο Type-R. Μπορεί η ιπποδύναμη να μην έχει μεταβληθεί σε σχέση με το παρελθόν, όμως, σύμφωνα με τη Honda, το σύνολο έχει εξελιχθεί, ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της ενεργητικής ασφάλειας.

SEAT LEON CUPRA

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ

Έπειτα από την έκδοση FR με το 2λιτρο TFSi των 200 ίππων, η ισπανική εταιρεία παρουσίασε στο κοινό που επισκέφθηκε το Λονδίνο την απόλυτη έκδοση με το διακριτικό «Cupra». Για την περίπτωση, ο ίδιος κινητήρας, χάρη στις επεμβάσεις των μηχανικών, αποδίδει 240 ίππους. Σε συνδυασμό με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, το Leon Cupra φτάνει τα 100 χλμ./ώρα από στάση μόλις σε 6,4 δλ., ενώ η τελική του ταχύτητα πλησιάζει τα 250 χλμ./ώρα.

ΚIA ED

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Η Kia επέλεξε το Λονδίνο για να αποκαλύψει στο κοινό τις πρώτες... φωτογραφίες του νέου μικρομεσαίου της μοντέλου, θέτοντας τις βάσεις για μια ακόμα πιο δυναμική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά. Βασισμένο στο πρωτότυπο Cee’d, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση της Γενεύης, θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας, στη Σλοβακία. Η επίσημη παρουσίαση του ED θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ενώ οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του έτους.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Από τη στιγμή που οι εταιρείες αυτοκινήτων ανέλαβαν το σχεδιασμό και την κατασκευή των αμαξωμάτων για τα μοντέλα τους, σταδιακά, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ξεκίνησε να δημιουργείται ένα είδος οικογενειακής σχεδιαστικής ταυτότητας, στοιχεία της οποίας έχουν διασωθεί σε ορισμένους κατασκευαστές μέχρι τις μέρες μας. Αναμφίβολα, το εμπρός μέρος χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλο την εικόνα ενός μοντέλου, κάτι που ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μάσκα -ή, καλύτερα, το ψυγείο- ήταν το βασικό τμήμα διαφοροποίησης ανάμεσα στα αυτοκίνητα της εποχής. Στη συνέχεια, βέβαια, τα φωτιστικά σώματα αλλά και οι μεταλλικές επιφάνειες στο σύνολό τους έπαιζαν το ρόλο τους στην ταυτότητα ενός αυτοκινήτου.
Η δημιουργία ή η διατήρηση αυτής της ταυτότητας για μια εταιρεία είναι μια περίπλοκη διαδικασία, στην οποία το ρόλο του, μέσω των ερευνών αγοράς, παίζει και το κοινό. Μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα που εκφράζεται και μέσω του σχεδιασμού διευκολύνει το «δέσιμο» του ιδιοκτήτη με το συγκεκριμένο κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον.
Η ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση των γνωστών χαρακτηριστικών, από τη μια, και στην πρωτοτυπία, από την άλλη, είναι πολύ λεπτή, αφού, για παράδειγμα, πιθανότατα κανείς δε θα έβρισκε ελκυστική μια Alfa Romeo χωρίς την τριγωνική μάσκα, όσο πρωτότυπη και αν ήταν. Προφανώς, όσο πιο ισχυρή είναι η ιστορία και η σχεδιαστική ταυτότητα μιας εταιρείας, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνουν παρεκκλίσεις. Η BMW, πλέον, σπάνια χρησιμοποιεί εξωτερικούς σχεδιαστές για τα μοντέλα παραγωγής της, αφού, σύμφωνα με τον Κρις Μπανγκλ, έτσι μπορούν να διατηρούνται ευκολότερα η ταυτότητα και οι αξίες της εταιρείας.
Είτε μια εταιρεία διαθέτει ισχυρά στοιχεία ταυτότητας είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι οι σχεδιαστές της έχουν άλλη μια αιτία για να κρατούν τα μολύβια τους ακονισμένα και τα νεύρα του μάρκετινγκ τεντωμένα._ Ι. Κ.

BMW GROUP INNOVATION DAY

HUMAN TOUCH

Σε μια εποχή που τα ηλεκτρονικά έχουν κατακλύσει τη ζωή μας, η BMW δείχνει το δρόμο, εξελίσσοντας συστήματα που διευκολύνουν την οδήγηση, μεν, αλλά εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BMW

ABS, ESP, ΑCC, DAB, HUD είναι μόνο μερικά από τα αρκτικόλεξα που όλο και περισσότερο εισβάλλουν στη ζωή του σύγχρονου οδηγού. Πρόκειται για ηλεκτρονικά συστήματα και συσκευές που σκοπεύουν να κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο ασφαλείς και πιο άνετες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες, όσον αφορά τόσο την αξιοπιστία των συστημάτων όσο και το γεγονός ότι οι οδηγοί θα πάψουν να είναι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αφού θα στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα λογισμικό. Προσκεκλημένοι της BMW, δοκιμάσαμε -στο ελεγχόμενο περιβάλλον της πίστας- μερικά από τα συστήματα που εξελίσσει η εταιρεία, τα οποία, όμως, όπως δε σταματούν να τονίζουν οι Bαυαροί, αποτελούν επικουρικά μέσα, με τον οδηγό σε κάθε περίπτωση να είναι εκείνος που έχει την τελική ευθύνη για την ασφαλή κυκλοφορία του οχήματος.

Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go
To Cruise Control (σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας) από τα πολυτελή αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60 πέρασε στις μέρες μας ακόμα και σε αυτοκίνητα πόλης. Το Adaptive Cruise Control, ουσιαστικά με τη βοήθεια τριών αισθητήρων ραντάρ, διατηρεί σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση σε περίπτωση που κάποιος αλλάξει απότομα λωρίδα ή ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος πέσει απότομα στα φρένα, αφού η μέγιστη επιβράδυνση που επιτυγχάνει το σύστημα χωρίς την επέμβαση του οδηγού είναι της τάξης των 2,5 μ./δλ.2. Η λειτουργία Stop & Go προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αναλαμβάνοντας σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος να ξεκινήσει και να σταματήσει αυτόματα το αυτοκίνητο. Στην πράξη -μόλις το εμπιστευτείς- το σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά, με το συνεχές «σταμάτα ξεκίνα» να παύει να αποτελεί τη γνωστή εκνευριστική διαδικασία.

Πότε: μέσα στους επόμενους 12 μήνες
(+) Λιγότερο κουραστικά μποτιλιαρίσματα
(-) Λειτουργεί μόνο σε συνεργασία με αυτόματο κιβώτιο

Car2X
Δεν είναι λίγες οι φορές που η ορατότητα του οδηγού είναι περιορισμένη, λόγω είτε των καιρικών συνθηκών είτε άλλων παραγόντων. Το σύστημα Car2X επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων οχημάτων που βρίσκονται, για παράδειγμα, σε μια διασταύρωση με κακή ορατότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί ξέρουν ότι υπάρχει κάποιο άλλο όχημα, ακόμα κι αν δεν το βλέπουν. Παράλληλα, το σύστημα μπορεί να επεκταθεί και στους φωτεινούς σηματοδότες, ώστε ο οδηγός να γνωρίζει αν το φανάρι μπροστά του θα γίνει από πράσινο κόκκινο. Το πρόβλημα στην όλη προσπάθεια είναι ότι δεν αρκούν οι αισθητήρες στο όχημα, αλλά χρειάζεται και η κατάλληλη υποδομή στο οδικό δίκτυο, κάτι που καθυστερεί την εφαρμογή του.

Πότε: δεν υπάρχει πρόβλεψη
(+) Σημαντική βελτίωση της ασφάλειας, ειδικά για τους οδηγούς δικύκλων
(-) Δύσκολο να οργανωθεί η υποδομή στο οδικό δίκτυο

Μερικά ακόμα από τα συστήματα που εξελίσσει η BMW και, σύμφωνα με τους μηχανικούς, θα δούμε αργά ή γρήγορα στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Remote Park Assist
Σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος.
Lane Departure Warning
Σύστημα που προειδοποιεί όταν ο οδηγός αλλάζει λωρίδα χωρίς να το καταλάβει.
Adaptive Brake Assist
Προειδοποιεί τον οδηγό ότι χρειάζεται να φρενάρει, ενώ, παράλληλα, αυξάνει την πίεση στο υδραυλικό σύστημα.
Park Distance και Top View
Mια σειρά κάμερες βοηθούν, μέσω οθόνης, τον οδηγό στη διαδικασία του παρκαρίσματος.

ΔIΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Η αύξηση του αριθμού αλλά και της πολυπλοκότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για τους μηχανικούς, οι οποίοι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευκολία τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα. Για να διασφαλίσει την απροβλημάτιστη χρήση, η BMW εγκαινίασε στο κέντρο έρευνας κι εξέλιξης, στο Μόναχο, ένα νέο εξομοιωτή, καθώς κι ένα θάλαμο δοκιμών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας. Στην πρώτη περίπτωση ελέγχεται το κατά πόσο τα ηλεκτρονικά βοηθήματα βοηθούν τον οδηγό χωρίς να αποσπούν την προσοχή του, ενώ στη δεύτερη αν όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά, ανεξάρτητα από την ένταση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που υπάρχουν στο περιβάλλοντα χώρο.

ΒΙΒΛΙΑ

How to Restore Citroen 2CV
Ολόκληρη η διαδικασία αποκατάστασης του κλασικού, πλέον, 2CV και του Dyane, σε μια έκδοση 270 σελίδων που περιέχει 1.500 κατατοπιστικές φωτογραφίες. Αμάξωμα, εσωτερικό και μηχανικά μέρη αποκαλύπτουν όλα τα δύσκολα σημεία τους σε κάθε φίλο του θρυλικού μικρού γαλλικού αυτοκινήτου.

Subaru Impreza
Γραμμένο από τον Μπράιαν Λονγκ, με πρόλογο του Τοσιχίρο Αράι. Χρονιά με τη χρονιά, η ιστορία των Ιmpreza παραγωγής αλλά και των αγωνιστικών εκδόσεων, σε ένα βιβλίο 200 σελίδων, όπου κυριαρχούν ο δυναμισμός και η έντονη προσωπικότητα του ιαπωνικού μοντέλου.

Nissan 300ZX & 350Z
Πραγματεύεται τη διαδρομή της διαχρονικής σειράς Ζ της Νissan, από το «240» ως το «350» των ημερών μας. Απευθύνεται στους λάτρεις της σειράς αλλά και, κατ’ επέκταση, σε κάθε αληθινό φίλο του σπορ αυτοκινήτου. Όλα αυτά, σε 250 σελίδες με περισσότερες από 300 φωτογραφίες και πλήρη τεχνικά στοιχεία για κάθε γενιά του Ζ.

Και για τους τρεις τίτλους μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα http://www.veloce.co.uk

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ
Από την πρώτη γραμμή παραγωγής του Χένρι Φόρντ μέχρι σήμερα, οι μέθοδοι για την παραγωγή αυτοκινήτων έχουν εξελιχθεί ίσως περισσότερο και από το ίδιο το προϊόν. Στις μέρες μας, η συμβολή των προμηθευτών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παράγουν οι ίδιοι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εξαρτημάτων που αντιπροσωπεύουν τη συνολική αξία του προϊόντος. Οι δύσκολες ημέρες που περνούν αρκετοί από τους κατασκευαστές και το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον συνεπάγονται ισχυρές πιέσεις προς τους προμηθευτές, που αναγκάζονται να προμηθεύουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τους κατασκευαστές με μικρότερο κόστος. Η παρουσίαση των δέκα ισχυρότερων προμηθευτών, με βάση τις πωλήσεις τους για το 2005, δείχνει μόνο ένα μέρος των ανακατατάξεων που έχουν γίνει, ενώ η μεταβολή αναμένεται να είναι ακόμα πιο δραματική τον επόμενο χρόνο.

ROBERT BOSCH (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
DENSO (ΙΑΠΩΝΙΑ)
MAGNA INT. (ΚΑΝΑΔΑΣ)
DELPHI (ΗΠΑ)
JOHNSON CONTROLS (ΗΠΑ)
AISIN SEIKI (ΙΑΠΩΝΙΑ)
LEAR (ΗΠΑ)
VISTEON (ΗΠΑ)
FAURECIA (ΓΑΛΛΙΑ)
TRW AUTOMOTIVE (ΗΠΑ)

ΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ (2005, σε εκατ. δολάρια) ΠΩΛΗΣΕΙΣ (2004, σε εκατ. δολάρια) ΘΕΣΗ (2004)
1 ROBERT BOSCH 28.400 26.800 1
2 DENSO 22.871 19.927 4
3 MAGNA INT. 22.800 20.653 3
4 DELPHI 22.588 24.104 2
5 JOHNSON CONTROLS 19.400 19.300 5
6 AISIN SEIKI 17.909 15.508 8
7 LEAR 17.089 17.000 7
8 VISTEON 15.876 17.700 6
9 FAURECIA 14.000 13.327 9
10 TRW AUTOMOTIVE 11.726 11.144 11

Ο ΦΡΑΝΚ ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
Σύμφωνα με το διευθυντή σχεδιασμού της Fiat, Φρανκ Στέφενσον, ο αντικαταστάτης του Stilo θα ονομάζεται Brava και θα διατίθεται αποκλειστικά σε 5θέσιες εκδόσεις. Ο σχεδιασμός του θα χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία από το Punto και θα διακρίνεται από δυναμικές γραμμές. Η εξέλιξη του μοντέλου έχει, ουσιαστικά, ολοκληρωθεί, ενώ η παρουσίασή του έχει οριστεί για τα τέλη του έτους.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

KEIMENO: ΣΠYPOΣ ΛEMANHΣ, IAKΩBOΣ KPOMMYΔAΣ

Με την τιμή του πετρελαίου σε συνεχές «limit up», η χρήση εναλλακτικών καυσίμων φαντάζει όλο και πιο πολύ ως ελκυστική λύση. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα δείχνουν το δρόμο, αποτελώντας την πιο ρεαλιστική πρόταση για το άμεσο μέλλον.

Το υδρογόνο ως καύσιμο, είτε σε κινητήρες εσωτερικής καύσης είτε σε συστήματα ενεργειακών κυψελών, για καιρό τώρα απασχολεί το χώρο του αυτοκινήτου. Μηδενικοί ρύποι και ανεξάντλητα αποθέματα είναι τα βασικά πλεονεκτήματά του, όμως η μέρα που όλα τα αυτοκίνητα θα κινούνται βγάζοντας από τις εξατμίσεις τους απλώς νερό μοιάζει ακόμα μακρινή. Αντίθετα, σε ορισμένα κράτη η χρήση βιοκαυσίμων σε ευρεία κλίμακα αποτελεί εδώ και καιρό πραγματικότητα, με οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Οι κατασκευαστές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τομέα, με όλο και περισσότερους να παρουσιάζουν προτάσεις που βασίζονται σε αυτοκίνητα παραγωγής, τάση που έγινε ιδιαίτερα εμφανής και στο πρόσφατο Σαλόνι αυτοκινήτου στο Λονδίνο.

Saab 9-5 Biopower και 9-3 Convertible Biopower Hybrid
Η σουηδική εταιρεία πρωταγωνιστεί, πλέον, στη διάδοση της βιοαιθανόλης, παρουσιάζοντας και παράγοντας το 9-5 Biopower, καθώς και το πειραματικό υβριδικό 9-3 Convertible Biopower Hybrid.

Το «9-5» χρησιμοποιεί ευέλικτη τεχνολογία καυσίμου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί με βιοαιθανόλη Ε85, αμόλυβδη βενζίνη ή μίγμα -σε οποιαδήποτε αναλογία- αυτών, ξεπερνώντας το πρόβλημα της μικρής παρουσίας, προς το παρόν, πρατηρίων βιοαιθανόλης. Η διαφορά στο κόστος σε σύγκριση με ένα συμβατικό «9-5» υπολογίζεται σε περίπου 600 λίρες Αγγλίας, δηλαδή όχι παραπάνω απ’ όσο κοστίζει το μεταλλικό χρώμα! Το 9-5 Biopower είναι όχι μόνο φιλικότερο προς το περιβάλλον, αλλά και κατά 20% ισχυρότερο (210 αντί 185 ίπποι) και 16% καλύτερο σε ροπή από το συμβατικό.

Η Ford παρουσιάζει τα μοντέλα της με κινητήρα βιοαιθανόλης
Στην έκθεση του Λονδίνου έκαναν την εμφάνισή τους τα Focus, Focus Coupe-Cabriolet και C-MAX με FFV (Flexible Fuel Vehicle), δηλαδή κινητήρες που χρησιμοποιούν μίγμα βιοαιθανόλης-βενζίνης. Η πειραματική απόδειξη ότι οι κινητήρες βιοαιθανόλης εκπέμπουν λιγότερο CO2 ( κάτω από 100 γρ./χλμ.) ακόμα και από τους υβριδικούς (!) ώθησε τους ανθρώπους της Ford να προωθήσουν τα FFV μοντέλα τους, προσφέροντάς τα σε τιμές ίδιες με εκείνες των συμβατικών.

Focus FFV
Το best seller της εταιρείας πωλείται και με κινητήρα βιοαιθανόλης 1,8 λίτρων ήδη από τον Αύγουστο του 2005. Μπορεί να κινηθεί και με απλή αμόλυβδη βενζίνη, σε περίπτωση που το πλησιέστερο πρατήριο βιοαιθανόλης βρίσκεται μακριά από την ακτίνα αυτονομίας του.

Focus C-MAX FFV
Η επιτυχημένη πορεία του πολυμορφικού μοντέλου από τότε που παρουσιάστηκε οδήγησε στην απόφαση να εφοδιάζεται και αυτό με FFV κινητήρες, από το φθινόπωρο που μας έρχεται.

Focus CC FFV
Η καλύτερη απόδειξη ότι το στιλ και η φιλοσοφία της «ανοιχτής» οδήγησης μπορούν να συνδυαστούν άψογα με την οικολογική ευαισθησία. Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, η Ford έκλεψε την παράσταση με το πιο «κουλ» αυτοκίνητο της έκθεσης: ένα Focus CC 6,5 τόνων, φτιαγμένο εξολοκλήρου από πάγο, σε φυσικό μέγεθος! Για την κατασκευή του εργάστηκε ομάδα γλυπτών επί 160 ώρες στους -10° C.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ

Τι είναι η βιοαιθανόλη;
Η βιοαιθανόλη είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον και, ταυτόχρονα, αποδοτικό καύσιμο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους κινητήρες. Αποτελείται από μίγμα καθαρής βιοαιθανόλης και βενζίνης. Για παράδειγμα, η βιοαιθανόλη Ε85 περιέχει κατά 85% βιοαιθανόλη και κατά 15% βενζίνη.

Πώς κατασκευάζεται;
Με βιομηχανική απόσταξη γεωργικών προϊόντων (π.χ., σοδειές δημητριακών, ζαχαροκάλαμο, ζαχαρότευτλο) παράγεται αλκοόλη, που με κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπεται σε βιοαιθανόλη. Ανάλογα με τις διαθέσιμες πηγές σε κάθε περιοχή του πλανήτη, χρησιμοποιούνται διαφορετικές πρώτες ύλες.

Πώς βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος;
Ένας κινητήρας που χρησιμοποιεί βιοαιθανόλη Ε85 εκπέμπει κατά 50%-70% λιγότερο CO2 απ’ ό,τι ένα συμβατικό. Το αέριο αυτό είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη θέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αναπτύσσοντας φυτά για την παραγωγή του καυσίμου, μειώνεται το CO2 της ατμόσφαιρας και, στη συνέχεια, αναπαράγεται με την καύση στους κινητήρες.

Και το κόστος;
Στην Αγγλία η βιοαιθανόλη πωλείται ελάχιστα φθηνότερα απ’ ό,τι η απλή αμόλυβδη βενζίνη. Αν η χρήση της διαδοθεί ευρύτερα, η τιμή της αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι η παραγωγή της βασίζεται ελάχιστα μόνο στο πετρέλαιο, οπότε και η τιμή της θα είναι σχεδόν ανεξάρτητη από τις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου. Η διανομή του καυσίμου είναι εύκολο να γίνει από τα ήδη υπάρχοντα πρατήρια.


Michelin «Challenge Bibendum»

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΡΑΛΛΥ

KEIMENO: ΓIANNHΣ KATTΩPITΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: Γ.K., APXEIO 4T

Με αφορμή τα εκατοστά γενέθλια του Bibendum, του γνωστού... φουσκωτού ανθρώπου της Michelin, η γαλλική εταιρεία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1998 στο Παρίσι μια εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση στο κοινό όλων των «πράσινων» τεχνολογιών. Aυτών, δηλαδή, που κάνουν τις οδικές μεταφορές φιλικότερες προς το περιβάλλον, αλλά και αποτελεσματικότερες και ασφαλέστερες για τον άνθρωπο. Έχοντας περάσει από διάφορες πόλεις του κόσμου, το ραντεβού για το 8ο κατά σειρά «Challenge Bibendum» δόθηκε φέτος ξανά στη γαλλική πρωτεύουσα. Το ράλλυ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, μέσα από συγκεκριμένες δοκιμές αλλά και κίνηση στον ανοιχτό δρόμο, να δοκιμάσουν τα οχήματά τους.

10.000.000 SKODA
Η παραγωγή της Skoda έφτασε τις 10.000.000 μονάδες, με ένα ασημί Skoda Octavia 5 να είναι το αυτοκίνητο που πέρασε με αυτήν τη σειρά από την έξοδο της γραμμής παραγωγής. Η ιστορία της τσεχικής εταιρείας στο χώρο του αυτοκινήτου ξεκίνησε το 1905, ενώ περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητά της έχουν παραχθεί μετά το 1991, οπότε η εταιρεία εντάχθηκε στον όμιλο της Volkswagen.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΕΠΕΛΑΣΗ!

Προσκεκλημένοι της Toyota Ελλάς, βρεθήκαμε στο εργοστάσιο κινητήρων ντίζελ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

KEIMENO - ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΣΠYPOΣ ΛEMANHΣ

Το Βρότσλαβ ήταν για τους Ιάπωνες το πιο πρόσφατο σημείο απόβασης στη γηραιά ήπειρο, στο πλαίσιο της «κατάκτησης» της Ευρώπης.
Σήμερα, ο «πόλεμος» ή το στοίχημα, αν προτιμάτε, ονομάζεται επικράτηση στην ευρωπαϊκή αγορά με τον καλύτερο δυνατό συντελεστή κόστους/απόδοσης. Το εργοστάσιο της Πολωνίας είναι ένα ισχυρό προπύργιο για την επίτευξη του στόχου. Θεμελιώθηκε το 2002 και η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε το Μάρτιο του 2005, με το γνωστό πετρελαιοκινητήρα των 2,2 λίτρων της Toyota D-4D. H δυνατότητα παραγωγής ανέρχεται στους 180.000 κινητήρες ετησίως, ενώ κατασκευάζονται τρεις παραλλαγές του D-4D: ο 2,2 λίτρων με 150 και 177 ίππους και ο νέος 2λιτρος με 129 ίππους και 30,5 χλγμ. ροπής. Και οι τρεις εκδοχές ενσωματώνουν το σύστημα εξάτμισης D-CAT, το οποίο εγγυάται χαμηλές εκπομπές ρύπων, και λειτουργούν με χαμηλή σχέση συμπίεσης, για αυξημένη αντοχή με μειωμένες εκπομπές NOx. Οι κινητήρες αυτοί είναι οι ελαφρύτεροι στην κατηγορία τους._ Σ. Λ.

Ο αυτοματισμός και τα ρομπότ, που κυριαρχούν σε μονάδες κατασκευής αμαξωμάτων, είναι σχεδόν άγνωστα στα εργοστάσια κινητήρων: εδώ, η ανθρώπινη παρουσία είναι έντονη σε όλο το μήκος της γραμμής παραγωγής.

Στροφαλοφόρος άξονας, καπάκι, μπλοκ, κυλινδροκεφαλή. Όσα μέρη των κινητήρων δεν κατασκευάζονται επί τόπου προέρχονται από Ιάπωνες, Ευρωπαίους ή Κινέζους προμηθευτές.

TOYOTA KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Toyota ανακοίνωσε ότι πέτυχε όλους τους στόχους που έθεσε με το 3ο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης. Ουσιαστικά, την πενταετία 2001-2005, το πρόγραμμα της εταιρείας περιλάμβανε 23 κατηγορίες, με στόχους που αφορούσαν τομείς όπως η βελτίωση απόδοσης καυσίμου, η ανακύκλωση, καθώς και η συνολική βελτίωση, από περιβαλλοντική άποψη, της παραγωγής και των προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνολική μείωση των εκπομπών καυσαερίων για το 2005 από τις μονάδες παραγωγής ήταν 1,71 εκατ. τόνοι, 19% πιο κάτω σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή το 1990. Η Toyota έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή το 4ο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, που θα διαρκέσει από το 2006 έως το 2010.

H BENTLEY ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ποιος καλύτερος τρόπος υπήρχε για να γιορτάσει τα 36α γενέθλιά της η Κosmocar από την ανάληψη της αντιπροσώπευσης της Bentley για τη χώρα μας. Με τη βρετανική φίρμα κύρους να ανήκει εδώ και περίπου οκτώ χρόνια στο γκρουπ της VW, θα έλεγε κανείς ότι επρόκειτο για μια αναμενόμενη εξέλιξη.
Η έκθεση της Bentley Athens λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Kosmocar (Αρχαίου Θεάτρου & Μ. Αλεξάνδρου στον ¶λιμο), εντούτοις οι πελάτες της θα εξυπηρετούνται για οποιαδήποτε ανάγκη τους από ολόκληρο το δίκτυο εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της εταιρείας. Όσο για τις προβλεπόμενες πωλήσεις της Bentley στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχει δοθεί κάποια πρόβλεψη.

«Α good car, a fast car, the best in its class»
Mε αυτόν τον τρόπο οραματίστηκε το 1919 ο Γουόλτερ Όουεν Μπέντλεϊ τα αυτοκίνητά του. Σχεδιαστής αεροπορικών κινητήρων, αλλά συνάμα και οδηγός αγώνων, ο W. O. αποφάσισε ότι οι αγώνες ταχύτητας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσει τη νέα του εταιρεία. Πριν ακόμα πουληθεί το πρώτο αυτοκίνητο, η Bentley κατέκτησε την πρώτη της νίκη. Ακολούθησαν μια σειρά από επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και επτά 1ες θέσεις στο Λε Μαν (η τελευταία το 2003). Παρ’ ότι επιτυχημένος μηχανικός, ο W. O. δε διακρίθηκε για τις επιχειρηματικές του επιλογές και, έτσι, το 1931 αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία στη Rolls-Royce. Mε τη Mark V του 1937 ξεκίνησε η πολιτική των κοινών πλαισίων με τη RR, κάτι που διήρκεσε περίπου 60 χρόνια. Το 1998 η Vickers, που κατείχε την εταιρεία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τις Bentley και Rolls-Royce. Oι VW, BMW και Mercedes εκδήλωσαν ενδιαφέρον και, τελικά, η πρώτη αγόρασε την εταιρεία και το εργοστάσιο στο Κρου και η δεύτερη το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Rolls-Royce.

Γνωρίζατε ότι...
• Παρ’ ότι οι Bentley είναι χειροποίητες σε ό,τι αφορά την κατασκευή τους, εντούτοις η τοποθέτηση του παρμπρίζ και το λακάρισμα των ξύλινων επιφανειών πραγματοποιείται με ρομπότ.
• Η Mulliner (η ιστορία της πάει πίσω στο 1760, όταν κατασκεύαζε άμαξες), που εδρεύει επίσης στο Κρου, αναλαμβάνει να διαμορφώσει τις Bentley στις ανάγκες σας.
• Μεταξύ των αιτημάτων που ευγενικά απέρριψε περιλαμβάνεται η επένδυση του εσωτερικού με δέρμα κροκοδείλου, η τοποθέτηση... περιστρεφόμενων πινακίδων, η προσαρμογή βάσης για διόπτρες νυχτερινής όρασης και η τοποθέτηση στην οροφή γρήγορα απασφαλιζόμενων βάσεων για... καραμπίνες.


Continental GT
Η πιο γρήγορη Bentley ever
244.150 ευρώ

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 5.998 κ.εκ.
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ 560 ίπποι
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Σε όλους τους τροχούς
0-100 XΛM./ΩPA 4,8 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 318 χλμ./ώρα
ΒΑΡΟΣ 2.385 κιλά


Continental Flying Spur
6,0 λίτρα, 12 κύλινδροι, 2 υπερσυμπιεστές
244.150 ευρώ

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 5.998 κ.εκ.
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ 560 ίπποι
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Σε όλους τους τροχούς
0-100 XΛM./ΩPA 5,2 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 314 χλμ./ώρα
ΒΑΡΟΣ 2.457 κιλά


Arnage
Η χειροποίητη
366.150 ευρώ

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.752 κ.εκ.
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ 457 ίπποι
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Στους πίσω τροχούς
0-100 XΛM./ΩPA 5,8 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 270 χλμ./ώρα
ΒΑΡΟΣ 2.585 κιλά


Azure
Από τη Ριβιέρα στο Παλμ Σπρινγκς
-

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.752 κ.εκ.
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ 457 ίπποι
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Στους πίσω τροχούς
0-100 XΛM./ΩPA 6,3 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 270 χλμ./ώρα
ΒΑΡΟΣ 2.550 κιλά



Συνέντευξη με τον Henrik Z Nordin
Mιλάμε με τον Henrik Z Nordin, έναν από τους επτά σχεδιαστές εσωτερικών χώρων της Bentley.

Γιατί μετά τις σπουδές σου επέλεξες να δουλέψεις σε μια μικρή εταιρεία;
Kαταρχήν, μόνο και μόνο το να βρεις δουλειά μετά τις σπουδές αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία! H Bentley, όμως, είναι κάτι το ξεχωριστό, αφού δουλεύεις με υλικά (δέρμα, ξύλο) που πρακτικά οι άλλες εταιρείες δε χρησιμοποιούν. Eπίσης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μικρή εταιρεία, δεν υπάρχουν εξειδικευμένα καθήκοντα. Όλοι ασχολούνται με τα πάντα και, έτσι, αποκτάς σημαντική εμπειρία. Σε μια μεγάλη εταιρεία ένας σχεδιαστής θα μπορούσε κάλλιστα να... ξεχαστεί.

Πόσα από τα μοντέλα της Bentley εξελίχθηκαν μετά την απόκτηση της εταιρείας από τη VW;
Oυσιαστικά, όλα τα μοντέλα, εκτός από την Arnage, εξελίχθηκαν στη νέα αυτή φάση της εταιρείας. Όταν η VW απέκτησε την Bentley, η Arnage ήταν μόλις δύο ετών. Aπό τότε έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις. Tο συγκεκριμένο μοντέλο φτιάχνεται όπως οι παλιές Bentley, όντας πρακτικά χειροποίητο.

Χρησιμοποιείτε στην Bentley κοινά ανταλλακτικά με άλλα μοντέλα της μητρικής εταιρείας;
Δεδομένου του μικρού μεγέθους της εταιρείας, θα ήταν πολύ δαπανηρό για μας να εξελίξουμε τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου, αλλά φροντίζουμε τα εξαρτήματα εκείνα που είναι ορατά να εξελίσσονται αποκλειστικά για τα δικά μας μοντέλα.

Πόσος χρόνος απαιτείται από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση μιας Bentley;
Περίπου τέσσερα χρόνια, ιδίως αν πρόκειται για ένα εξολοκλήρου νέο αυτοκίνητο. Από αυτό το διάστημα, ο πρώτος χρόνος αναλώνεται στο σχεδιασμό. Φυσικά, για πρακτικο